Soya Bean Oh Soya Bean
nie artikel yg aku ambik kat sini. tapi kebenarannyer aku tak tau la kan..jadikan sebagai ilmu untuk kita kongsi bersama2 yer..
Untuk pengetahuan,
para kafir agen dajjal ni gak mengwar-warkan kebaikan minum soya
(sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar),
namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki
dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan.
selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara,
kanser ovari,
kanser prostat,
serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wanita. pastu soya ada phytic acd yang membuatkan penyerapan kalsium,
magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.
Secara kesimpulannya para kafir ajen Al-Masih Dajjal ni bukan setakat melemahkan kita dari segi lain namun secara pemakanan kita jua.
Firman Allah:
Wahai sekalian manusia!
Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik,
dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan,
kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu.
Al-Quran
Surah Al-Baqarah
Ayat 168
dan lagi satu dekat link yg sama
KAJIAN TERBARU:
MENGAPA ANDA PERLU ELAK DARI MEMAKAN SOYA:
Ramai orang masih percaya yang soya adalah makanan kesihatan..tetapi adalah PENTING untuk mengetahui yang soya mempunyai keburukan yang sangat jelas. Antaranya:
1. Soya mempunyai kandungan tinggi asid phytic yang menghalang penyerapan zat dan mineral (kalsium,magnesium, zink) semasa pencernaan dalam usus. Bayangkan apa apa akan berlaku jika zat-zat yang anda harapkan..terbazir begitu sahaja disebabkan tiada penyerapan.
2. Soya mengandungi hemaglutinin-yang menyebabkan sel-sel darah merah terkumpul dan melekat sesama mereka
3. Mengandungi goitrogen-melemahkan fungsi tiroid (sangat bahaya)
4. Kebanyakan soya adalah GM (genetically modified)-struktur gen berubah untuk tujuan pertanian (supaya lebih besar dsg) dan mengandungi racun serangga yang tertinggi
5. Juga mempunyai kandungan tinggi toxin natural dinamakan antinutrient (antizat). Ia adalah penghalang enzim dalam pencernaan protein. Ianya tidak mudah dimusnahkan semasa proses memasak. Hasilnya ialah anda mendapat kembung perut dan kekurangan asid amino-dimana akan menjurus kepada kerosakan pankreas.
6. Disebabkan unsur antinutrient, syarikat pengeluar berusaha untuk menyahkannya pada akhir proses, ianya dibawa dalam beberapa siri proses kemikal termasuk membasuhnya dengan asid dalam tangki aluminum.
Kesan serapan aluminum ke dalam soya adalah sangat tinggi. Bayangkan toxic heavy metal aluminum ke dalam pemakanan anda boleh membawa kepada penyakit nyanyuk
Soya yang telah mengalami proses peraman (fermentation) seperti tempeh dan kicap soya tidak mempunyai masalah-masalah diatas malah ianya sangat baik untuk kesihatan. Tahukah anda dari kajian terkini mengatakan kicap soya mengandungi anti-oksida.
Ini komen dari saudara Fuad : Soya bean hanya sesuai dimakan apabila ianya dijadikan tempe dan bukan secara mentah seperti susu soya dan toufu kerana ianya mempunyai isoflavone yang tinggi. Soya adalah kategori kacang yang punyai antinutritive compound dan boleh menyebabkan beberapa penyakit. Saya juga hairan mengapa orang dahulu tidak makan terus soya tetapi mereka jadikan tempe, natto, miso dan tahu busuk.
Terima kasih kepada semua pembaca yang prihatin. Semoga kita beroleh kesihatan yang baik sentiasa.
Untuk pengetahuan,
para kafir agen dajjal ni gak mengwar-warkan kebaikan minum soya
(sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar),
namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki
dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan.
selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara,
kanser ovari,
kanser prostat,
serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wanita. pastu soya ada phytic acd yang membuatkan penyerapan kalsium,
magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.
Secara kesimpulannya para kafir ajen Al-Masih Dajjal ni bukan setakat melemahkan kita dari segi lain namun secara pemakanan kita jua.
Firman Allah:
Wahai sekalian manusia!
Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik,
dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan,
kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu.
Al-Quran
Surah Al-Baqarah
Ayat 168
dan lagi satu dekat link yg sama
KAJIAN TERBARU:
MENGAPA ANDA PERLU ELAK DARI MEMAKAN SOYA:
Ramai orang masih percaya yang soya adalah makanan kesihatan..tetapi adalah PENTING untuk mengetahui yang soya mempunyai keburukan yang sangat jelas. Antaranya:
1. Soya mempunyai kandungan tinggi asid phytic yang menghalang penyerapan zat dan mineral (kalsium,magnesium, zink) semasa pencernaan dalam usus. Bayangkan apa apa akan berlaku jika zat-zat yang anda harapkan..terbazir begitu sahaja disebabkan tiada penyerapan.
2. Soya mengandungi hemaglutinin-yang menyebabkan sel-sel darah merah terkumpul dan melekat sesama mereka
3. Mengandungi goitrogen-melemahkan fungsi tiroid (sangat bahaya)
4. Kebanyakan soya adalah GM (genetically modified)-struktur gen berubah untuk tujuan pertanian (supaya lebih besar dsg) dan mengandungi racun serangga yang tertinggi
5. Juga mempunyai kandungan tinggi toxin natural dinamakan antinutrient (antizat). Ia adalah penghalang enzim dalam pencernaan protein. Ianya tidak mudah dimusnahkan semasa proses memasak. Hasilnya ialah anda mendapat kembung perut dan kekurangan asid amino-dimana akan menjurus kepada kerosakan pankreas.
6. Disebabkan unsur antinutrient, syarikat pengeluar berusaha untuk menyahkannya pada akhir proses, ianya dibawa dalam beberapa siri proses kemikal termasuk membasuhnya dengan asid dalam tangki aluminum.
Kesan serapan aluminum ke dalam soya adalah sangat tinggi. Bayangkan toxic heavy metal aluminum ke dalam pemakanan anda boleh membawa kepada penyakit nyanyuk
Soya yang telah mengalami proses peraman (fermentation) seperti tempeh dan kicap soya tidak mempunyai masalah-masalah diatas malah ianya sangat baik untuk kesihatan. Tahukah anda dari kajian terkini mengatakan kicap soya mengandungi anti-oksida.
Ini komen dari saudara Fuad : Soya bean hanya sesuai dimakan apabila ianya dijadikan tempe dan bukan secara mentah seperti susu soya dan toufu kerana ianya mempunyai isoflavone yang tinggi. Soya adalah kategori kacang yang punyai antinutritive compound dan boleh menyebabkan beberapa penyakit. Saya juga hairan mengapa orang dahulu tidak makan terus soya tetapi mereka jadikan tempe, natto, miso dan tahu busuk.
Terima kasih kepada semua pembaca yang prihatin. Semoga kita beroleh kesihatan yang baik sentiasa.
saya ingat,saya minum susu jer la kot.. :-)
ReplyDeleteoh my.. kalau macam ni, takot la nak minum.. aku minum soya sbb utk banyakkan susu (dan berhasil la kadang2).. huahuahua..
ReplyDeletetu la,rasanyer nanti mau tanyer sama doc la..betul ker artikel ni yer :-) takder pulak kengkawan yg ambik bahagian pemakanan kan..
ReplyDeletebetul ker nadeera??ish..takut plak nk minum
ReplyDeleteRdna:tu la,ari tu ader dapat lagi satu artikel,tapi dah terdelete kot..huhuhu nanti try cari lagi yer..
ReplyDelete